Обавештења

На овој страни се публикују обавештења о промотивним активностима на пружању услуга Милана Милошевића. Подешено је да се аутоматски редистрибуирају на друге канале социјалних мрежа применом RSS довода. Списак публикованих прилога је на линку.

Блогосфера: догађаји и интересантнe колекцијe блогова и веб сајтова о одређеној теми или интересовању

поставио/ла Милан Милошевић 11.11.2012. 14:16   [ Ажурирао/ла 13.11.2012. 11:37 Милан Милошевић ]

На српској блогосфери су у току дешавања која су по много чему интересантна. У току су припреме за Блогоманију, прву регионалну конференцију која је посвећена блогу и блогерима а у међувремену је један стари агрегатор блогова (Блогодак) на режиму чекања јер је аутор најавио обуставу његовог одржавања у наредном периоду (за почетак нема пријава нових блогова). Имајући у виду речено и сматрајући да има смисла на неки начин направити пресек стања на блогосфери (без амбиција да буде исцрпан) направи сам комплете довода блогова са Блогодка по категоријама како су тамо наведене а такође и комплет РСС довода учесника на конференцији Блогоманије (обе колекције ће се допуњавати).
Пре приказа наведених колекција цитираћу организаторе Блогоманије
Блогоманија је регионална конференција посвећена блогу и блогерима, која ће се одржати од 7. до 9. децембра у хотелу Falkensteiner Стара планина. На конференцији ће се окупити најпопуларнији блогери из Србије и целог региона, као и велики број посетилаца који прате и поштују њихов рад или желе да уђу у воде блоговања.
Тема прве Блогоманије биће утицај блогова и друштвених мрежа на друштвени и политички живот у Србији и региону.
Блог је једно од најефикаснијих оруђа у формирању ставова најширих слојева друштва, и потпуно слободан израз мишљења независних и често веома стручних аутора. Такође, блог је тренутно један од најдоминантнијих начина за промоцију појединаца и компанија.
Циљ Блогоманије је успостављање комуникације између регионалне заједнице блогера и компанија, државе, као и дијалога између онлине и оффлине медија. Идеја је да се на једном месту окупе сви садашњи и будући блогери како би разменили и стекли нова знања о овом све моћнијем медијском каналу који мења свет око нас.
Конференција је бесплатна за све учеснике, а онлине пријављивање ће почети ускоро. Отварамо и могућност да посетиоци предложе тему предавања и тако активно учествују у стварању овогодишње Блогоманије, а могуће је пријавити се и као предавач, уз адекватну тему, наравно.
Гарантујемо вам да ћете се сјајно провести, да ћете сигурно нешто научити, да ћете упознати многе генијалне људе, и да ће вам ово бити најбоља конференција на којој сте били, ИКАДА :)
Блогоманија колекција

Колекције са агрегатора Блогодак по категоријама

Остале интересантне колекције2012-10-24: Светски дан развоја информатике

поставио/ла Милан Милошевић 24.10.2012. 07:22   [ ажурирано 24.10.2012. 12:24 ]

Данас се обележава Светски дан развоја информатике. 
„Ефикасно коришћење информационих и комуникационих технологија (ИКТ), има потенцијал за јачање економије, побољшање здравствених потенцијала, побољшање образовања и процеса учења и јачање демократских процеса“.
Комисија за развој науке и технологије УН
Из извештаја генералног секретара 
17. маја, 1972, Конференција УН за трговину и развој предлаже мере за ширење информација и мобилизације јавног мњења у односу на проблеме трговине и развоја. То је постало познато као резолуција 3038 (KSKSVII), која је усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација 19. децембра 1972.
Ова резолуција позива на увођење Светског дана развоја информатике да би се помогло да се људима скрене пажња на развојне проблеме. Следећи циљ манифестације је да објасни јавности зашто је неопходно да се ојачају међународна сарадња и да се пронађу начини да се реше развојни проблеми. Скупштина је такође одлучила да се дан поклопи са Даном Уједињених нација и да тиме нагласи централну улогу развоја у раду УН. Светски дан развоја информација је први пут одржан 24. октобра 1973, а одржан је на данашњи дан сваке године од тада.
У последњих неколико година, многи су тумачили Дан мало другачије концентришући се на улогу коју могу модерне информационе технологије, као што су Интернет и мобилни телефони, да имају у упознавању људи и проналажењу решења за проблеме трговине и развоја. Један од специфичних циљева Светског дана развоја информатикр је да информише и мотивише младе људе и ова промена у обележавању Светског дана развоја информатике може да помогне да се унапреди тај циљ.

Гугл апликације на домену за предузетнике и физичка лица

поставио/ла Милан Милошевић 27.06.2012. 07:15

 • Желите ли
  • да активирате услуге Гугла на свом домену тако да пошту добијате на адресу типа  vlasnik@firma.rs или direktor@firma.rs или  kancelarija@firma.rs уз своју веб презентацију на домену www.firma.rs,
  • да вам блог са најновијим информацијама буде на адреси blog.firma.rs, да добијете свој Гугл+ налог и
  • још неколико десетина услуга Гугла за разумну цифру и за кратко време
 • Желите ли да имате персонализовану електронску пошту за себе или своју породицу, личним веб сајтом и веб сајтом породице (на пример otac@prezime.rs, sin@prezime.rs, cerka@prezime.rs, итд.) или да свако од чланова породице има свој веб сајт (otac.prezime.rs, sin.prezime.rs, www.prezime.rs, ...), лични блог за сваког члана породице, Гугл+ профил, канал за публиковање видео записа, фотографија и још пуно Гуглових услуга.
Све је то могуће захваљујући услузи Гугл Апликације која је за мање од 10 налога на домену потпуно бесплатна.

Услови за пружање услуге

Нудим вам услугу подешавања Гугл Апликације за мање од 10 налога за 2000 динара под следећим условима:
 • Да купите домен који желите и на коме ће се покренути услуга Гугл Апликације према инструкцијама које ћете добити (обавезно је да регистратор домена дозвољава подешавање ДНС записа) (напомена: уколико не желите свој домен бесплатно можемо да вам обезбедимо поддомен на домену navezi.info )
 • Да имате мобилни телефон у сврху верификације налога који ће се користити
 • Да сте сагласни са условима коришћења услуга Гугл Апликација
 • Да доставите лого (фотографију) који желите да буде графички прилагођен садржајима
 • Да уплатите 2000 динара на жиро рачун који ћете добити после договора  (реализација трансакције под условима Уговора о делу)

Шта добијате?

 • Потпуно функционалну Гугл Апликацију на домену који сте изабрали (активиране услуге Гугл Пошта, Гугл Сајтови, Гугл Документи, Гугл Календар, Гугл Контакти)
 • Иницијално подешен веб сајт са страницама О нама (о мени), Контакт, Где се налазимо, Услуге/производи
 • Иницијално подешен блог
 • Активиран Гугл+  профил
 • Активиран Јутуб канал

Могуће су и друге услуге сагласно информацији на страни.

Контакт

Путем епоште  usluge@milanmilosevic.in.rs
Телефон:  381 064/1904460
Гугл+ профил:  линк ка Гугл+ профилу
Гугл+ страна  линк ка Гугл+ страни
Фејсбук страна:  http://www.facebook.com/milanmilosevic
О мени:
 about.me/milanmilosevic
Скајп:  milanmilosevicusluge
 Твитер налог:    
 mmusluge

ОНЛАЈН НЕДЕЉА 2012.

поставио/ла Милан Милошевић 28.03.2012. 13:51

Последња недеља марта, од 26. до 30., посвећена је традиционалној европској кампањи Онлајн недеља усмереној на  ширење писмености у области информационо-комуникационих технологија.
У току ове недеље, телецентри, школе, библиотеке, јавне службе, невладине организације и ИТ компаније широм Европе заједно ће се окупити како би организовали низ занимљивих догађаја, тренинга и такмичења и нагласили кључну улогу ИТ-а у данашњем друштву. 
Дигитална писменост сврстана је, на основу препоруке Европског парламента, у једну од 8 кључних компетенција која представља склоп знања, вештина и ставова који се односе на информационе технологије, а који су потребни сваком појединцу за лични развој, укључивање у друштво и запошљавање.
Бити дигитално писмен захтев је модерног доба, а у Србији је оних који су е-неписмени и даље много – 40%. Такође, 53% грађана никада није било „на мрежи“ тј. готово 4 милиона грађана Србије никада није користило Интернет. Онлајн недеља има за циљ да и у нашој земљи промени на боље овакву статистику. Стога позивамо све школе да се укључе у кампању и на креативне начине помогну ширењу писмености у области информационо-комуникационих технологија.

 Како да будете део кампање

Симбол кампање који означава и основну активност у коју се укључују сви учесници кампање јесте Бројач:
Потребно је да сваки учесник кликне на Бројач и одговори на неколико општих питања.
На сајту www.ian.org.rs/OnlajnNedelja можете наћи детаљне инструкције како да Бројач поставите на ваш веб сајт уколико то желите.
Специјално за овогодишњу кампању европска мрежа Телецентара је направила тест е-Виртуоз.
е-Виртуоз (енг. Skillage) је онлајн тест  помоћу кога млади могу да  процене своје ИТ вештине. Помаже  младима и да разумеју колико су информационо-комуникационе технологије важне за добијање посла, као и за добро обављање тог посла.
Детаљније информације о e-Виртуозу можете пронаћи на www.ian.org.rs/OnlajnNedelja, одакле се може и приступити Решавању е-Виртуоза.
     
У Србији је национални координатор ове кампање ИАН Међународна мрежа помоћи, локална невладина организација са седиштем у Београду, односно њен Едукативни одсек - ИАН Телецентар. Више информација о кампањи доступно је на веб странама www.ian.org.rs/OnlajnNеdеlja. Уколико имате питања, пишите нам на edu@ian.org.rs .
Добродошли међу промотере дигиталне писмености, међу 25.000 институција и организација широм Европе којe учествују у Онлајн недељи!

2012-03-28: Јавно представљање пријављених софтверских апликација за наградни конкурс „Унапређење комуникације грађана и органа јавне власти посредством интернета“

поставио/ла Милан Милошевић 25.03.2012. 03:33   [ ажурирано 25.03.2012. 03:38 ]

Јавно представљање пријављених софтверских апликација за наградни конкурс „Унапређење комуникације грађана и органа јавне власти посредством интернета“ биће одржано 28.3.2012. у Клубу народних посланика, Толстојева 2.


Програм представљања

Програм презентовања пријављених софтверских апликација за наградни конкурс
„Унапређење комуникације грађана и органа јавне власти посредством интернета“
28.03.2012.године,
Клуб посланика, Толстојева 2 са почетком у 11:00. 

Време

Програм

 

10:30

Регистрација

 

11:00

Отварање

·   Јасна Матић - Државна секретарка за Дигиталну агенду

11:20

Омладински клуб Новог Бечеја

Веб апликација “Узоран грађанин”

11:30

Ерегић Бојан

Веб апликација “Виртуелни одборник”

11:40

Драгана Драгићевић

Веб апликација “Унапређење комуникације грађана и органа јавне власти посредством интернета”

11:50

Ненад Пешић

Веб апликација “Катастар на длану”

12:00

Драган Марић

Веб апликација “Тужибаба”

12:10

Вибе нетwорк д.о.о

Веб апликација “Мој комшилук”

12:20

Едукациони центар - Лесковац

Мобилна апликација “e-aCCes”

12:30

Ебарт д.о.о

Веб апликација “Дигитална слика локалне заједнице”

13:40

Немања Ковачевић

Веб и мобилна апликација “е-Шалтер”

13:50

Срђан Дакић

Веб И мобилна апликација “Моби статус”

14:00

Пауза

 

14:30

Online Solutions d.o.o

Мобилна апликација “Пријави проблем”

14:40

Агенција Проамицос

Веб апликација “Грађански портал”

14:50

Агенција за ИТ, ГИС и комуникације општина Инђија

Веб апликација “CheckiĆ”

15:00

Удружење грађана "Authentic Војводина"

Веб апликација “Save Суботица”

15:10

Милан Милошевић

Веб апликација “Центар за подршку”

15:20

Владимир Милисавлјевић

Веб апликација “e-publink”

15:30

Никола Томовић

Мобилна апликација “Belgrade Genie”

15:40

dooConsult д.о.о Београд

Веб апликација “Twitter каталог органа јавне власти у РС”

15:50

Филип Андрејевић

Веб апликација “Предлажем”

16:00

Пауза

 

16:20

Организација цивилног друштва ПРОАКТИВ

Веб апликација “Мој одборник”

16:30

Центар за перманентну едукацију

Веб апликација “Српско-ромски и ромско-српски речник”

16:40

Млађан Антић

Веб апликација “Пријави проблем”

16:50

Удружење грађана “Creative Lab”

Веб апликација “ЕкоЛог”

17:00

Дејан Милошевић

Веб апликација “Ваш глас”

17:10

Весна Нешковић

Веб апликација “За живот без дима”

17:20

Удужење грађана за развој капацитета - ЦБА

Фацебоок апликација “Хомофобометар”

17:30

Дејан Клјајић

Веб апликација “Фокус”

17:40

Затварање

 

 

 

Мапа локације Клуба народних посланика

Google Мапа


Ресурси

7. фебруар 2012. - Дан безбедног интернета

поставио/ла Милан Милошевић 06.02.2012. 10:49

Дан безбедног интернета (Safer Internet Day) одвија се у организацији мреже Insafe (www.saferinternet.org) сваког фебруара да би се промовисало безбедно и одговорније коришћење онлине технологија и мобилног интернета, нарочито међу децом и младима у читавом свету. Сваке године организује се на стотине јавних догађаја да би се подизала свест људи о проблемима у вези са безбедним коришћењем интернета.Безбедност на Интернету

Преузето са линка

Постоје одређени ризици употребе Интернета које велики број корисника недовољно или уопште не познаје.
Могу да буду угрожени ваша приватност и репутација, опљачкан ваш новац на банкарским рачунима, потрошено ваше време код Интернет провајдера, онеспособљен ваш рачунар... Чак и лична и породична безбедност могу да буду угрожени ако се неопрезно понашате на Интернету.
Злонамерни појединци, организоване хакерске групе, па и сајбер криминалци, могу да нанесу штету на следеће начине:
 • да заразе ваш рачунар шпијунским софтвером како би вам украли идентитет или пратили ваше Интернет и животне навике
 • да вас опљачкају крађом ваших лозинки за приступ неким онлајн сервисима (нпр: е-банкинг)
 • да направе проблеме у функционисању вашег рачунара помоћу вируса и другог злонамерног софтвера
 • да преузму контролу над вашим рачунаром и да га користе за напад на друге кориснике широм света
 • да вас наведу да посетите лажни сајт неког од онлајн сервиса које користите и тамо оставите личне податке
 • да упадну у вашу бежичну мрежу и бесплатно користе вашу Интернет конекцију
 • да украду и потом користе ваше налоге за слање е-поште и четовање
Да бисте спречили или умањили ризике свог боравка на Интернету, потребна вам је вишеслојна заштита:
 • Заштитни софтвер: анти-вирус, анти-спајвер и фајервол или заштитни сет који садржи сва три сигурносна система.
 • Ажурирање рачунара, блокирање е-поште нежељеног садржаја (spam) и коришћење савремених претраживача.
 • Редовно копирање фајлова (back-up).
 • Ако сте неискусан корисник, боље је да не користите свој рачунар као администратор (administrator mode).
 • Заштитите се од прислушкивања и уљеза применом криптовања у својој бежичној мрежи

Опасности за децу на Интернету:

 • Излагање садржајима за одрасле, расистичким и другим узнемирујућим садржајима
 • Онлајн сусрети са злонамерним и опасним појединцима
 • Нарушавање приватности
 • Неопрезно коришћење програма за дељење садржаја (File-Sharing или Peer-to-Peer)

Савети за родитеље

 • Разговарајте о могућим опасностима Интернета са својом децом
 • Будите рачунарски писмени
 • Користите опције родитељског надзора и блокирања софтвера
 • Задржите приступ налогу за е-пошту свог детета
 • Обратите пажњу на то шта ваше дете ради на Интернету

Заштитита идентитета и приватности

Ваш идентитет и ваша репутација на Интернету су драгоцени. Сајбер криминалци ће на превару покушати да добију личне податке од вас, какао узму новац с вашег рачуна и користе ваше кредитне картице.
 
Заштитите се од узимања података на превару (phishing) и ухођења (spoofing):
 • Блокирајте нежељену е-пошту (spam).
 • Користите новије верзије Интернет претраживача које ће вас упозорити на познате лажне веб сајтове.
 • Не откривајте своју лозинку и друге личне податке.
Запамтите да на Интернету нема опције "undo" - у највећем броју случајева шта сте урадили, урадили сте. Уколико, на пример, објавите своју фотографију на некој од друштвених мрежа, нећете моћи да контролишете начин на који се она даље користи, копира или архивира.

Безбедност електронских трансакција  

Онлајн куповина и банкарство су сигурни и безбедни уколико се придржавате неких једноставних смерница и приступате здраворазумски.
 
Уколико купујете преко Интернета, потражите јасне знакове да је реч о поузданој фирми:
 • Да ли постоје и у "стварном" свету? Да ли можете да пронађете њихову адресу и број телефона?
 • Да ли им је веб сајт безбедан? Да ли постоји "https://" и ознака "сигурносног катанца".
 • Да ли имају јасна правила у вези са приватношћу и враћањем робе?
 • Уколико нисте сасвим сигурни, позовите их како бисте се детаљније информисали.
Уколико користите онлајн сајт за аукције, довољно је неколико једноставних корака како бисте се додатно обезбедили:
 • Пре него што почнете, упознајте се са процедуром аукције и правилима сајта.
 • Упознајте купца, односно продавца, поставите питања и проверите одговоре.
Требало би да научите да препознајете случајеве који би потенцијално могли да доведу до тога да будете преварени:
 • Обећавају велике награде: добитке на лутрији, изгубљена наследства...
 • Лажни утисак хитности.
 • Необични, сувишни детаљи.
 • Захтевају плаћање унапред или давање личних података.

Видео клипови о безбедности на Интернету

Embed gadget


Ресурси

О друштвеној мрежи Гугл+ (Google+)

поставио/ла Милан Милошевић 04.02.2012. 08:42

Google је променио свет друштвених мрежа покретањем свог најмоћнијег оружја Google+ и тиме покренуо рат између различитих друштвених мрежа (Facebook, Twitter, ...).
Наводим неке карактеристике Google+
 • Google је СВЕ У ЈЕДНОМ (ALL-IN-ONE): претраживање веба, епошта (Gmail), мапе, календар, документи, читач, итд.
 • Google интегрише Google+ у све своје сервисе.
 • Можете мењати своју поруку после њеног публиковања.
 • Можете форматирати поруку НАГЛАШАВАЊЕМ, КОСИМ СЛОВИМА или ПОДВЛАЧЕЊЕМ дела текста.
 • Број дозвољених карактера је изузетно велики (Твитер дозвољава само 140 карактера)
 • Можете користити Google+ за блоговање
 • Можете искључити обавештавање о било којој активности коју коментаришете, фотографијама, статусу, итд.
 • Можете да ограничите поновно дељење и коментарисање.
 • Можете делити поруке, фотографије, линкове са ограниченим кругом пријатеља/пратилаца или их можете учинити јавним.
 • Можете контролисати количину порука у сваком кругу који ће се појавити у вашем стриму.
 • Јавни постови се појављују у резултатима претраживања на Google-у.
 • Хешознаке (hashtags) помажу да се брже претражују ознаке које су у тренду. 
 • Google+ профил – Више простора да свету кажете ко сте ви.
 • Google+ профиле – Пет фотографија по избору за албум на профилу (scrapbook).
 • Google+ профил - 200*200 px фотографија профила
 • Google+ профил – Можете да пратите колико је посетилаца додало +1 ознаку вашем профилу.
 • +1 је интегрисано са Google претраживањем слика.
 • Можете изабрати да ваша емаил адреса, страница профила, бренд страница, итд. буду верификовани (тако да свако зна да сте то заиста ви)
 • Одвојени стримови за различите кругове
 • Можете користити Google+ кругове да би сте сачували забелешке.
 • Можете делити своје кругове са ким год желите.
 • Управљање круговима (Circle Management)
 • Google+ Чет омогућава да причате са заједничким пријатељима у круговима на свим сервисима Google-а.
 • Google+ Чет: Можете да подесите са којим пријатељима ћете причати.
 • Google+ Фотографије – Фасцикла са црном позадином.
 • Google+ Фотографије – Лако означавање фотографија.
 • Google+ Фотографија – Можете дозволити преузимање фотографија.
 • Уграђене алатке за обраду фотографија помоћу Creative Kit уграђен са Picasa-ом.
 • Тренутно додавање  фотографија са мобилног телефона (Android)
 • Google Хенгаут (Hangout – свратиште) – Групни видео позив (максимално 10 учесника укључујући и вас) [Јавни хенгаути такође имају лимит од 9 учесника али остали могу да прате хенгаут без могућности партиципације]
 • Google Хенгаути са додацима: Дељење екрана, дељење докумената, именовање хенгаута, итд.
 • Google Варнице (Sparks - варнице) (интереси, хобији, итд.)
 • Google брендиране стране (Brand Pages) (са интегрисаним SEO - search engine optimization)
 • Google Игре (Games)
 • Google Таласање (Ripples – таласање) – Сазнајте како се ваши јавни постови деле на Google+
 • Google+ Директно повезивање (Direct Connect) – Тражите стране и аутоматски их додајте у кругове.
 • 'Шта је вруће' ('What's Hot') секција у стриму – Најинтересантније/најчитанији постови на Google+
 • Google+ Претраживање је 'Претражи све' са филтерима.
 • Google+ Претраживање филтери – Људи, постови, странице, варнице, постови из кругова, јавни постови, итд.
 • Google+ Претраживање такође обезбеђује резултате са веба.
 • Google+ Претраживање је такође интегрисано са СТАВКЕ У ТРЕНДУ (TRENDING TOPICS) и хешознакама (HASHTAGS).
 • Google+ Претраживање омогућава налажење текућих хенгаута.
 • У Google+ нико не може никога да ограничи од додавања у кругове.
 • YouTube интегрисани стрим – Можете слушати било коју музику на  YouTube док сте на Google+
 • Чланови развојног тима су доступни да вам помогну у било којој ситуацији.
 • Чист и уредан Г+ ток/стрим (Stream).
 • Без реклама (још увек)
 • Пречице преко тастатуре за кретање по Google+ су једноставне:
  • "/" за претраживање;
  • "J/K" да би сте прелазили преко порука горе/доле;
  • <SPACE> да би сте се кретали на доле;
  • Shift+Space да и сте ишли на горе кроз стрим;
  • <ENTER> да би сте коментарисали;
  • TAB, затим ENTER да би сте послали коментар после поста
 • Google је власник Chrome једног од најпопуларнијих веб прегледача садржаја
 • Google Chrome екстензије: +1 тастер, обавештење где ја идем броузером.
 • Google Музика (Music) - ♬ Ваша онлајн библиотека музике ♫
 • Google Музика  - ♫ Можете да делите своју музику на Google+
 • Google је власник Android-а једног од најкоришћенијих оперативних система за мобилне телефоне.
 • Google је социјална мрежа лидера у претраживању на интернету.
 • Google је власник другог највећег претраживача на свету - YouTube
 • Google је власник око 23% тржишта веб броузера.
 • Можете пратити/претплатити се на било коју врсту порука/људе који су вам интересантни .
 • Нико се не осећа да је сам.
 • Без порнографије
 • Мање спама
 • Углавном нема лажних профила
 • Извештаји, повратне информације и сугестије су пожељне.

На бази поста на линку.

Ресурси за даље проучавање


И Беркли користи Гугл Апликације на домену

поставио/ла Милан Милошевић 30.01.2012. 07:52   [ ажурирано 30.01.2012. 07:54 ]

Универзитет Беркли (University of California's campus at Berkeley) одлучио је да замени постојећи систем за емаилове и календаре и уместо Microsoft-ових, одлучио се за Google решења.
Како би све било транспарентно објављени су и разлози за и против оба решења, а Гуглова су, укупно гледано, победила због тога што су бржа и јефтинија.
Међу главним разлозима за Google наводи се јефтинија подршка током миграције са старог система, краће време преласка, Gmail и Google Calendar интегрисан је са другим Google софтвером који се користи, а људи у кампусу лакше ће их прилагодити себи, јер више њих зна да ради са Google API-јем него MS Exchangeom.
Детаљан упоредни преглед ових апликација можете наћи овде.
Према информацији на линку.
Фотографија: Sather Gate and the Campanile.
Credit: Steve McConnell / UC Berkeley.
Courtesy University of California, Berkeley

Савети: Колекције докумената на домену школе (Google Apps for Education)

поставио/ла Милан Милошевић 29.01.2012. 04:56

У свакој школи креира се и користи велики број докумената који треба да буду доступни разним групама на прегледан и једноставан начин. Гугл Апликације су одличан алат који омогућава формирање колекција докумената које могу да буду доступне различитим групама корисника.
Приказ неких стандардних колекција докумената је дат на следећој слици.

Нестандардне колекције могу (и треба) да формирају поједине групе сагласно својим потребама. Опција дељења омогућава да прецизно одредимо коме је дозвољен приступ одређеној колекцији односно да ли је реч о приватним колекцијама (видљивим само групи корисника) или јавним колекцијама које су доступне преко Интеренета општој јавности.
Посебна вредност колекција докумената је у могућности да своје документе лако испоручимо свима којима су потребни једноставним креирањем (или преузимањем) у оквиру услуге Гугл Документи и подешавањем дељења са корисницима истог. На тај начин избегавамо заморно слање прилога путем епоште, враћање документа са исправкама уз могућност да помешамо верзије.
Корисници документа могу да га мењају а такође могу да покрену стрим дискусије у вези истог што је важно у ситуацији када на неком документу треба да ради више људи. Формира се радна група, неко од чланова групе прави нацрт а сви чланови групе могу истовремено да уносе допуне и исправке уз дискусију (синхрону или асинхрону) о појединим решењима. То је незаменљив алат у ситуацији када наставници и/или ученици нису у могућности да организују лако састанак да усагласе ставове. Такође је овај начин рада погодан за организовање састанака и изјашњавање о појединим решењима што је изузетно погодно за рад радних група о неком питању или у раду стручних актива и секција.
Тагови:  #Гугл_Апликације #Техничка_помоћ #Техничка_подршка #школе #образовање #налог #Google_Apps #Accounts #Education #School #Услуге_Милана_Милошевића #Administration #Администрација #Grupe #Google_Groups #Гугл_Групе

Поводом Европског дана заштите личних података

поставио/ла Милан Милошевић 28.01.2012. 10:20

Године 2007. се по први пута обележио Европски дан заштите личних података (изван Европе се користи назив Дан приватности (Privacy day)) након што је у априлу 2006. године, Савет министара Савета Европе одредио промоцију заштите личних података сваког 28. јануара, који представља датум годишњице потписивања Конвенције Савета Европе о заштити особа у односу на аутоматизоване обраде личних податка (Конвенција 108).
Главна сврха наведене Конвенције, која је већ више од 30 година основа заштите личних података у Европи али и шире, је гарантовање права на приватност сваке физичке особе у односу на аутоматизовану обраду личних података у свакој држави потписници.

Основни појмови повезани са заштитом личних података на Интернету

Користимо прилику да презентирамо основне појмове повезане са заштитом личних података на Интернету.
 • Заштита података на интернету обухвата активности, технике и правне норме које ограничавају приступ подацима од стране људи и програма и тиме обезбеђује сигурност, приватност, поверљивост, расположивост и интегритет података.
 • Сигурност података (енгл. data security) се односи на заштиту откривања података неовлашћеним лицима и/или њихово мењање, брисање од стране овлашћених лица.
 • Приватност података (енгл. data privacy) обухвата "право појединца да контролише који, коме и како подаци о њему могу постати доступни другима".
 • Поверљивост података (енгл. data confidentiality) се односи на то да поверљиви подаци не смеју бити доступни или објављени без сагласности власника података.
 • Расположивост података (енгл. data aviability) се односи на то да само овлашћени корисник може имати приступ подацима.
 • Интегритет података (енгл. data integrity) претпоставља тачност, интегритет извора података, као и то да се подаци не смеју ажурирати без сагласности власника података.

Мере и објекти заштите личних податка на Интернету

Да би се спречио компјутерски криминал (енгл. Cybercrime), ширење злонамерних кодова (малвер), злоупотреба податакa и обезбедила заштита података на интернету неопходно је применити одговарајуће друштвене, техничке, организационе, правне и друге мере заштите.
Под правним мерама заштите подразумевамо одговарајуће правне инструменте помоћу којих се штите подаци и процеси везани за те податке, а неретко и субјекти који су везани за њих. Да би заштитили податке на интернету, неопходно је одредити интерес због кога се заштита предузима.
Подаци који се штите на интернету обухватају:
 • Заштиту приватности и података о личности
 • Заштита организација и поверљивих података
 • Заштита података у прекограничном току података
 • Заштита података у електронској размени података
Правна заштита података на интернету се односи и на заштиту тајности података поштовањем законом одређених правних норми. Поред правних норми везаних за тајност података имамо и правне норме које се односе на функционисање информационих система ( "ограничавање прикупљања података, ограничавање употребе података, одговорност, забрана постојања тајних система за прикупљање и чување података, права и обавезе субјеката о којима се и од којих се подаци прибављају, корисност, аутентичност и својина података").

Заштита приватности и података о личности

У случају повреде заштите приватности и заштите података о личности, повређена страна на основу Закона о заштити података о личности свој случај може предати Поверенику (енгл. data protection ombudsman) који је задужен од стане државних органа за старање о заштити личних податка, а на основу Кривичног законика Републике Србије може свој случај пријавити писмено или усмено давањем изјаве службеном лицу МУП-у, као и суду подизањем приватне тужбе .

Заштита организација и поверљивих података

Неадекватан начин поступања са подацима о организацији и поверљивим подацима организације може довести до угоржености њеног постојања. У том случају организација штити свој интегритет законским прописима и актима, као и Законом о патентима, Законом о правној заштити индустријског дизајна, Законом о информационом систему Републике Србије, Законом о електронским комуникацијама, Кривичним закоником Републике Србије, Законом о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала. За поступање у предметима кривичних дела из Закона о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала надлежно је Посебно тужилаштво у оквиру Окружног јавног тужилаштва у Београду.

Заштита податка у прекограничном току података

Прекограничан ток података (енгл. Transborder data flow - TDF) представља трансфер података преко државних граница. Он је често регулисан националним прописима, како би се спречило неконтролисано отицање и цурење података, и Законом о потврђивању додатног протокола уз Конвенцију о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, у вези са надзорним органима и прекограничним протоком података. О извршавању одредби овог закона стара се министарство надлежно за правосуђе и државни орган надлежан за послове заштите података о личност.

Заштита података у електронској размени података

Одговорности у електонској размени података (енгл. Electronic Data Interchange) обухватају одговорности везане за: пошиљаоца пoруке, даваоца комуникационих услуга и примаоца поруке. Истовремено су то и одговорности организација које се у овим улогама појављују. Сви ови учесници имају задужење и дужности осигуравања тајности и сигурности поруке, у случају ових повреда треба се позвати на Закон о електронском потпису, Кривични законик Републике Србије и Закон о електонским комуникацијама.

Ресурси

Корисни линкови

Додатне информације

Главна референца за писање овог чланка је текст на линку.
Илустрација је преузета са линка www.riskmanagementmonitor.com

Кључне речи

Заштита података на интернету, Сигурност података, data security, Приватност података , data privacy, Поверљивост података , data confidentiality, Расположивост података , data aviability, Интегритет података , data integrity

1-10 of 22

Comments