ОНЛАЈН НЕДЕЉА 2012.

поставио/ла Милан Милошевић 28.03.2012. 13:51
Последња недеља марта, од 26. до 30., посвећена је традиционалној европској кампањи Онлајн недеља усмереној на  ширење писмености у области информационо-комуникационих технологија.
У току ове недеље, телецентри, школе, библиотеке, јавне службе, невладине организације и ИТ компаније широм Европе заједно ће се окупити како би организовали низ занимљивих догађаја, тренинга и такмичења и нагласили кључну улогу ИТ-а у данашњем друштву. 
Дигитална писменост сврстана је, на основу препоруке Европског парламента, у једну од 8 кључних компетенција која представља склоп знања, вештина и ставова који се односе на информационе технологије, а који су потребни сваком појединцу за лични развој, укључивање у друштво и запошљавање.
Бити дигитално писмен захтев је модерног доба, а у Србији је оних који су е-неписмени и даље много – 40%. Такође, 53% грађана никада није било „на мрежи“ тј. готово 4 милиона грађана Србије никада није користило Интернет. Онлајн недеља има за циљ да и у нашој земљи промени на боље овакву статистику. Стога позивамо све школе да се укључе у кампању и на креативне начине помогну ширењу писмености у области информационо-комуникационих технологија.

 Како да будете део кампање

Симбол кампање који означава и основну активност у коју се укључују сви учесници кампање јесте Бројач:
Потребно је да сваки учесник кликне на Бројач и одговори на неколико општих питања.
На сајту www.ian.org.rs/OnlajnNedelja можете наћи детаљне инструкције како да Бројач поставите на ваш веб сајт уколико то желите.
Специјално за овогодишњу кампању европска мрежа Телецентара је направила тест е-Виртуоз.
е-Виртуоз (енг. Skillage) је онлајн тест  помоћу кога млади могу да  процене своје ИТ вештине. Помаже  младима и да разумеју колико су информационо-комуникационе технологије важне за добијање посла, као и за добро обављање тог посла.
Детаљније информације о e-Виртуозу можете пронаћи на www.ian.org.rs/OnlajnNedelja, одакле се може и приступити Решавању е-Виртуоза.
     
У Србији је национални координатор ове кампање ИАН Међународна мрежа помоћи, локална невладина организација са седиштем у Београду, односно њен Едукативни одсек - ИАН Телецентар. Више информација о кампањи доступно је на веб странама www.ian.org.rs/OnlajnNеdеlja. Уколико имате питања, пишите нам на edu@ian.org.rs .
Добродошли међу промотере дигиталне писмености, међу 25.000 институција и организација широм Европе којe учествују у Онлајн недељи!

Comments